Cand am inceput sa scriu postul asta, vroiam sa zic ca nu am mai scris de foarte mult timp, “de rau”, despre un competitor. Am stat si am verificat toata arhiva blogului, incepand cu februarie 2005, iar concluzia este una singura: pana acum, nu am zis, niciodata, nimic ce poate fi interpretat macar a fi negativ, despre un competitor.

Din doua motive:

1. Noi credem ca e mai bine sa ne vedem de treaba noastra. Si sa ne-o facem cat mai bine, fara sa ne uitam in ograda vecinilor. Asta macar inca 4-5 ani, cand marginile de crestere din industria de online se vor fi aplatizat destul de mult si challenge-ul competitiei va deveni din ce in ce mai presant.

2. In momentul in care critici magariile care se intampla, nu faci altceva decat sa le aduci “la vedere” – si, pe termen lung, actioneaza ca un bumerang si impotriva ta, ca player pe o piata pe care se intampla si chestii mai “gri”.

Dar am si eu o limita. Ma rog, limita pe care o avem destul de multi: cea a bunului simt. Dar poate ca si aici e nevoie de initiative, care sa aduca rezultate.

Azi a inceput o discutie al naibii de interesanta pe blogul lui Marius. Despre “furtul de audienta” si despre modul in care Val va vinde audienta feminina premium a Feminis.ro, care creste pe zi ce trece precum altii in ani (10) — asa se explica probabil si targetul de 400,000 utilizatori / saptamana, in primele 3 luni (!).

Inteleg ca atunci cand esti cu spatele la zid, cand cele mai importante site-uri din portofoliu iti pleaca (gsp, eva), cand esti nevoit sa le inlocuiesti cu altele, well, nu tocmai premium… poti sa faci gesturi disperate. Dar si disperarea asta ar trebui sa aiba o limita, mai ales ca vine dupa “alierea” cu un partener serios ca grupul RC.

Bottom line: un lucru stiu sigur – ca in privinta SATI, legea o face piata. Adica Departementul de Internet al BRAT. Si piata are tot interesul ca lucrurile sa fie facute din ce in ce mai transparent si mai profesionist. Si pentru ca principiile (spiritul regulamentului) sunt mai presus de “technicalities” (litera regulamentului). Nu de alta, dar nimeni nu cred ca vrea sa se creeze un precedent periculos… Si, in plus, s-a investit mult prea mult in studiul SATI si asteptarile de la el sunt prea mari, pentru a-i risca compromiterea.

PS: apropo de “servicii de astrologie” – accesati linkul asta: http://www.eastrolog.ro/horoscop-zilnic/horoscop-leu.php si dati click pe “Horoscop Leu Maine” – s-ar putea sa aveti o surpriza daca vedeti pe ce site ati ajuns.

PPS: (c) pentru prima parte a titlului apartine, 110%, Academiei Catavencu – cel mai tare saptamanal din Romania 😉